4 tips voor minder leefdruk

‘Ik ben gewoon bang om iets te missen’, zei een vriendin laatst, toen ze vertelde dat ze altijd zo’n druk voelt om het leuk te hebben en goed te doen.

Herken jij het? Ik ook. In onze maatschappij lijkt het alsof we altijd het onderste uit de kan moeten halen. We willen succesvol zijn in ons werk, een goed sociaal leven hebben, genoeg sporten, reizen, etc. Deze druk zorgt voor een gevoel van leefdruk. Een gevoel dat we nooit genoeg doen en dat we altijd meer zouden moeten doen.

Met name de prestatiegeneratie heeft hier last van. Opgegroeid met de boodschap dat je alles kunt bereiken als je maar hard genoeg werkt. Dit motiveert om te streven naar geluk en altijd te blijven leren en groeien. Maar deze prestatiedruk kan ook negatieve gevolgen hebben voor je mentale gezondheid. Want je kan nou eenmaal niet alles, en zeker niet alles tegelijk.

Wat kunnen we doen om deze leefdruk te verminderen? Hier zijn een paar tips:

1. Wees realistisch
Stel realistische doelen voor jezelf. Je kunt niet alles tegelijkertijd doen en alles bereiken wat je wilt. Hierdoor raakt je aandacht versnipperden doe je van alles een beetje. Focus je op wat belangrijk is en maak een plan om deze doelen te bereiken.

2. Stel grenzen
Stel grenzen voor jezelf en leer nee te zeggen. Het is oké om soms nee te zeggen tegen sociale activiteiten of extra werk. Het is belangrijk om jezelf de tijd te geven om te ontspannen en op te laden.

3. Verminder sociale media gebruik
Social media dragen écht bij aan het FOMO gevoel (fear of missing out). Jij zit thuis op de bank te scrollen en anderen reizen door Bali, doen een koffietje op het terras of delen een filmpje van een dik festival. Probeer je sociale media gebruik te verminderen en focus op jezelf. Tip; er zijn tools die helpen om je tijd op social media te beperken.

4. Doe aan zelfzorg
Zorg goed voor jezelf, zowel fysiek als mentaal. Eet gezond, beweeg, ontspan en zorg dat je voldoende slaapt. Slaap is echt essentieel voor je gezondheid en welzijn. Probeer een regelmatig slaappatroon aan te houden. Wanneer je uitgerust bent, kun je veel beter omgaan met stressvolle situaties.

Leefdruk is iets waar we zo nu en dan allemaal last van hebben, maar het is belangrijk om te onthouden dat je niet alles kan doen en dat dat oké is. Door realistische doelen te stellen, grenzen te stellen en goed voor onszelf te zorgen, werk je aan een betere balans.