Copy. Paste. Herhaal.

Kijk eens naar het plaatje. Wat valt je op? Er zijn eigenlijk maar een paar poppetjes die meermalen gekopieerd zijn. Dus lijkt het een menigte.

Sinds vorig jaar freubel ik wat met Procreate op mijn iPadje met tekenpen. Zulk leuk speelgoed. En hier en daar volg ik een youtube lesje over het programma. De ‘inside tips en tricks’, want veel van dat lessnoepgoed komt uit de VS.

Internet is zo’n enorme leerschool, geen nee te koop. Vraag me soms af hoe dat nou moet met mijn volle boekenkasten…..

Er is via internet ook een overvloed aan onbenulligheden te verkrijgen. Getriggerd door door de lancering keek ik es op Amazon.nl. (En ja hoor, na 2 keer klikken had ik al zo’n onbenulligheid te pakken: een digitale rijstkoker. Huh? Jazeker: Multi Cooker met 8 programma’s (op hoeveel manieren kun je rijst willen koken?), 7-fasen technologie, premium binnenpot, timer en opwarmfunctie – rijst voor maximaal 3 (!) personen, en dat voor maar €74,99.)

Wat is er mis met mijn pannetje?

Toegegeven, ik heb veel huishoudelijkheden met een stekker in huis. Bij mijn weten gebruik ik ze allemaal. Maar er zijn grenzen.

De markt kopieert, plakt en herhaalt er op los. Neem een gebruiksvoorwerp dat er al is, fabriceer er een stekker aan, liefst met een app. En hoppa we kunnen weer geld verdienen.

De meute volgt gedisciplineerd. Geen wc papier meer te krijgen, ook zoiets.

Ken je ze nog, de mannen van het Symplistisch Verbond? Zij die bij wijze van protest een slacentrifuge op de trainrails legden? Afgelopen weekend weer heerlijk om zitten te lachen bij een herhaal uitzending op de VPRO.

In mijn werk is dat ook. Er is confectie, dat kopieer je en je herhaalt het een paar keer. Effect: steeds minder inspanning bij dezelfde verdienste. Want het gaat vaak om ‘het verdienmodel’. Je legt uit hoe je te werk gaat en wat er allemaal in je ‘programma’ zit en neemt de klant aan de hand mee door confectieland.

Kan werken.

Ik geloof er niet meer zo in. Kijk je klant aan. Eerst luisteren, luisteren en nog es luisteren. Nog es doorvragen en verder luisteren. Dan pas reageren met een oefening of een helpende hand, passend bij de vraag (achter de vraag). Effect: steeds beter kunnen luisteren en die verdienste blijft oké.

Omdat ik anders wil zijn heb ik er maar een groen truitje bij aangetrokken. Lang leve Procreate.