Doen? Of Zijn?

Druk hoofd

Lig je lekker in de sauna, is je hoofd vol met ‘doe-gedachten’. Bij mij duurt het dan even voordat ik in de gaten heb dat ik nog steeds druk ben. In mijn hoofd.

Denken Doen Voelen

Ik ben een ‘doen-denker’. In het rijtje ‘denken – doen – voelen’ ben ik een denker die nadenkt aan hoe ik iets ga doen. Ik wil van alles. Denken over hoe dit allemaal te organiseren is een tweede natuur. Ik mag dan bijdehand zijn, veel rust in mijn hoofd geeft het niet.

Denken aan Zijn

Ik oefen steeds meer een andere aanpak. Ik wil een ‘zijn-denker’ zijn. Hoe wil ik dat het doel eruit ziet? Hoe is mijn voorstelling in een vol theater? Hoe ziet mijn tuin eruit in topvorm? En mijn lijf? Focus op het doel. Wie moet ik worden om te zijn wat ik wil? Dus niet: wat moet ik doen om … Nee: Hoe moet ik zijn om te bereiken wat ik wil.

Zonder doel is reizen zwerven

De aandacht ligt op het doel, minder op de route. Die ontvouwt zich gaandeweg. Waarmee ik trouwens niet wil zeggen dat doelloos rondzwerven niet fijn kan zijn. Maar als je ‘het nu’ niet goed vindt, kun je maar beter de blik vooruit richten. Waar wil ik wel zijn? Hoe moet ik worden om dat te bereiken?