Goed voor jezelf zorgen

Het is in mijn coach praktijk altijd mooi om te zien hoe mensen aan het werk gaan met zichzelf nadat ze een paar inzichten hebben gekregen. Ik vraag vaak in een volgende coaching sessie of er nog iets is blijven nagalmden uit het vorige gesprek. Wat waren de nagedachten? Onlangs kwam er een pracht van een inzicht voorbij.

Volwassen zijn

“Het inzicht dat ik kreeg was dat (praktisch, fysiek en mentaal/emotioneel) voor jezelf zorgen niet egoïstisch is maar juist onderdeel van het volwassen zijn. Praktisch is bij mij (de meeste mensen) geen probleem, maar fysiek en mentaal/emotioneel wordt het lastiger.”

Mooi inzicht. Het is niet egoïstisch om goed voor jezelf te zorgen. Eerder denk ik dat het basis is voor een gezond leven. Maar al te vaak zorgen we beter voor een ander dan voor onszelf. Hier in de coachpraktijk kom ik het dagelijks meerdere keren tegen want bijna alle burn-outers zijn er goed in om eerst voor die ander te zorgen en daarna misschien voor zichzelf.

Wat verwacht je van anderen

“Dit inzicht zorgt ervoor dat ik mijn verwachtingen richting mijn omgeving ga bijstellen. Ik verwacht niet meer dat mijn omgeving structureel uit zichzelf inspringt, wanneer ik het druk heb, moe ben of veel aan mijn hoofd heb. Dit maakt dat ik minder frustratie en negatieve emoties (die heel veel energie slurpen) ervaar.”  Hier hebben we te maken met de vaak onbewuste aanname dat als ik het werk zie liggen, een ander het ook ziet. En dat als de ander het werk ziet liggen die ook automatisch aan de slag gaat. Dat klopt niet. Niet iedereen ‘ziet’ hetzelfde. Niet iedereen komt in vergelijkbare situaties tot vergelijkbare acties.

Verwachtingen van jezelf

“Dit inzicht houdt mijns inziens niet in dat je tijdens hele moeilijke tijden geen steun bij je omgeving mag zoeken, maar wel dat je structureel in staat bent om voor jezelf te zorgen.” Weer een spijker op z’n kop wat mij betreft. In de basis willen wij in staat zijn om goed voor onszelf te zorgen. Daarbij mag je altijd een beroep doen op je hulpbronnen. En dat is wat er vaak misgaat, mensen blijven veel te lang alleen door worstelen. Het is beslist geen teken van zwakte als je af en toe hulp vraagt. Als je-onbewust-van jezelf verwacht dat je alles zelfstandig moet doen, leg je meer taken op je bordje dan je misschien behappen kan. Dat creëert een gevoel van machteloosheid omdat je de grip kwijtraakt. Het kan bij tijden absoluut geen kwaad om om hulp te vragen. En nee, vragen is geen teken van zwakte.

Niet langer de curling ouder zijn

“Met betrekking tot de kinderen kwam tegelijkertijd het besef dat ik ze de tools moet aanreiken om volwassen te kunnen worden door het goede voorbeeld te geven, door ze uit te leggen, maar ook door op tijd af en toe een stapje terug te doen (geen curling ouder zijn).” Ik geloof dat kinderen geloven wat ze je zien doen, en ze minder geloven wat je zegt. Je bent het voorbeeld. In het geval van deze coachee wilde ze niet dat haar kinderen onbewust van haar leren dat gestrest door het leven gaan de juiste manier van leven is. Nog een reden dus om veranderingen in haar gedrag aan te brengen.

Ook in gesprek op zoek naar inzichten? Bel 06- 230 32 456