Persoonlijke stijl

En dan gaat het hier niet over je manier van kleden maar over hoe je (onbewust) handelt. Welk automatische gedragingen ervoor hebben gezorgd dat je nu in het stressverzuim zit. Iedereen heeft zo zijn eigen wijze om met druk om te gaan. Vaak herken je daarin iets van vroeger want het meeste automatische gedrag is voor je zevende verjaardag al in je hersenen vastgezet. Daar hebben kinderen geen taal voor nodig, ze passen zich aan de omstandigheden aan en ontwikkelen gedrag dat op dat moment het best passend is om veilig te blijven. Dat kan dus per gezin verschillen. Het verschilt zelfs tussen de kinderen onderling omdat er in de verschillende fasen van een gezin andere issues aan de orde zijn en er al een andere ondergrond is gelegd in de hersenen.

Gewoontegedrag

Door die aangelegde neurale netwerken worden automatische gedragspatronen aangestuurd. Dat zijn vaak patronen waar je jezelf niet eens van bewust bent. Als je erop gewezen wordt ja, dan herken je het als iets specifiek van jou. Waarin herken jij jezelf in de volgende beknopte opsomming van stijlen waarop mijn kandidaten zijn onderuit gegaan:

  • standje ‘nog even doorzetten’
  • bang zijn te falen (en daarom uitstellen)
  • controle willen houden (en dus moeilijk iets aan een ander overlaten)
  • perfectionisme
  • geen nee kunnen zeggen
  • je oververantwoordelijk voelen
  • geen afstand kunnen nemen, niet kunnen afschakelen

Eigen stijl vaak eigen blinde vlek

Er zijn er meer natuurlijk. Bij mij in mijn praktijk gaat de uitspraak “zo ben ik nou eenmaal” niet op. Talk to the hand. 🙂 Ik wil best een paar keer naar dat verhaal luisteren maar daarna wil ik het niet langer bevestigen met aandacht. Ja ja, zo is het gekomen. En lost die wetenschap het probleem op dan? Dacht het niet. Vaker nog zijn mensen zich er niet eens van bewust dat ze in bepaalde gedragspatronen vastzitten.

Redbull om het over ontspanning te hebben

Zo hoorde ik van een klant dat hij voor ons laatste gesprek 2 redbulls had gedronken vooraf omdat hij bang was dat hij anders zijn aandacht er niet bij kon houden. Heel wonderlijk dat de adem niet rustig werd en de hartslag hoog bleef. Dit was de Doorzetter, een patroon dat had gemaakt dat hij nu met burn-out verschijnselen thuiszit. ‘Het gaat even niet’ kwam in zijn woordenboek niet voor. Ooit vertelde een piano leraar me een soortgelijk verhaal. Hij had een nieuwe leerling, een man die met een burn-out thuis was en van zijn begeleider het advies had gekregen ‘iets met gevoel te doen’. Hij ging toen op pianoles en vloog door het aangeboden lesmateriaal. Na een paar weken had deze meneer thuis zijn piano ontmanteld om te onderzoeken hoe hij het instrument zelf kon stemmen. Hij was met dezelfde inzet met de piano aan de slag gegaan als hoe hij op het werk alles zeer grondig zelf aanpakte: de Sterke.

Je bent niet je gedrag

Hoe vliegen we dat aan? Eerst gaan we spiegelen: wat neem ik waar dat er gebeurt? Herkent de persoon zich hierin? Ik heb oefeningen om thuis te bespreken: ziet de partner een blinde vlek? Hoe neemt die dat waar? Het begint met bewustwording. Eerst moet iemand zelf herkennen welk patroon overdreven veel spierballen heeft gekregen in de loop de tijd. Dan benoemt hij of zij welk gedrag beter past en gaat daarmee oefenen. En dat oefenen gaat zowel thuis als op het werk.

Want als je wilt dat iets beter gaat, zul je iets moeten veranderen. Oefenen dus in het anders aanvliegen. De definitie van krankzinnigheid die aan Einstein wordt toegeschreven luidt: hetzelfde blijven doen en een andere uitkomst verwachten. Je bent niet wat je doet. Maar wat je doet maakt wel wie je wordt. Denk daar maar eens over na.