Herstel recept nummer 2: vroeg opstaan

“Maar ik ben een avondmens! Dat gaat me echt niet lukken!”

Onzin, aldus Hal Elrod die het fenomenale boekje “The Miracle Morning” schreef. Moeilijk wakker worden ‘s ochtends heeft in 95% van de tijd meer te maken met een tekort aan slaap -als in te laat naar bed gaan- dan het groots overschatte fenomeen ‘avondmens’. Het is een kwestie van overdenken, ontwerpen, besluiten en doen. Ik leg je uit hoe het voor mijn werkt(e):

Overdenken: Ik kom overdag tijd tekort. Ik wil die studie afronden maar krijg het ‘s avonds gewoon niet in mijn hoofd. Mijn ogen gaan wel heen en weer maar wat er staat? Ik lijk het niet meer op te kunnen nemen na een dag vol werken en reizen. Waar haal ik de tijd dan vandaan?

Ontwerpen: Ik luister naar “What the most successful people do before breakfast“. Een inwendig gevecht met mijn eigen weerstand volgt: vroeger opstaan? no way! Ik heb mijn rust juist nodig! Ik luister ook naar “Helweek” en raak toch langzamerhand wat aangestoken door de verhalen van anderen.

Besluiten: Eén week ga ik het toch zeker volhouden om vroeger op te staan? Ik prik een datum, herlees “Helweek” en zet wat doelen voor mezelf. Dit gaat verder dan huiswerk maken, dit is een uitdaging aangaan met mezelf. Dat triggert. Ik mail een paar bekenden met de feedback vragen uit het boek. Zo, nu is er geen weg terug meer, ik heb het wereldkundig gemaakt.

Doen: Die eerste keer de wekker op 05:00u gaf een gevoel van op reis gaan en het vliegtuig niet willen missen. Ik merkte dat ik onrustiger sliep. Beetje brak gelijk maar aan de koffie. De tweede keer werd ik moeilijker wakker met een sterke snooze neiging. Maar “ik ben stoer en doe het gewoon”. De derde keer gaat het iets makkelijker omdat ik nu het ritueel van de vroege uurtjes al heb verkend en gelijk aan de slag kan. Na die helweek ging de wekker op 06:00u, wat als uitslapen voelde. Na 3 weken blijf ik op een zaterdag liggen en word later met bijna hoofdpijn wakker. Ik mis de hele dag mijn stilte tijd. Bah, morgen gewoon weer vroeg op.

Met het ritueel kreeg ik eindelijk ritme in mijn leren en kon ik de opleiding vlot afronden. Het ochtend ritueel veranderde daarna in meditatie en schrijftijd. Ik volgde de SAVERS van Hal Elrod. Ik leg in die stille uurtjes een stevige basis voor de dag. De stress van alle drukte krijgt nu veel minder kans om me in de greep te krijgen. Ik ben laconieker, effectiever, uitgeruster, steviger. Als vanzelf ben ik iets vroeger naar bed gegaan, 23:00u is maximale licht-uit tijd bij mij. Voor mij is nu, na een aanloop fase, 7 uur goede slaap het meest effectief. Daar heb ik mezelf in getraind. Als ik het kan, kan jij het ook.

Ik zou het voor geen goud meer willen missen!