Het ‘als-dan’ denken van gestresten

Het ‘als-dan’ denken is denken in deadlines. “Als ik eerst nog even dit afmaak, dan kan ik…..” Je krikt jezelf op om er nog even flink voor te gaan en stelt jezelf een moment van rust in het vooruitzicht. Vervolgens is er al snel weer een nieuwe als-dan, alweer een nieuwe deadline. Je sleept jezelf voort van deadline naar deadline. Ik hou ook niet zo van dat woord, er zit ‘dead’ in. Misschien voelt het zo als je een aantal deadlines verder bent

Hoe dan wel? Focus op proces en maak er gewoonte van. Door structureel ergens aan te werken en er gewoonte van te maken, zodat je zonder al te veel moeite de stappen zet die je in de richting van je doelen helpt. Iedere dag een naadje is een hemdsmouw in het jaar.

Nieuwe gewoonten introduceren en automatiseren. Als het zo gemakkelijk is waarom doen we dat niet gewoon? Omdat het zelfdiscipline vergt om nieuw gedrag tot een gewoonte te maken. We zijn veel meer ingesteld op nieuwe dingen, afgeronde dingen met een begin en eind. Daar worden we ook doorlopend in geprikkeld door alle signalen om ons heen. Let bijvoorbeeld in de supermarkt eens op hoe vaak het woordje ‘nieuw’ te lezen valt. Op social media wordt je aandacht getriggerd door nieuwe tips en handige ideetjes over hoe het het nog beter kan doen. Zelden lees je iets over het ontwikkelen van effectief gewoontegedrag. Terwijl dat het leven een stuk gemakkelijker maakt!

Mijn stelregel in deze is simpel: Maak een plan en hou je eraan. Bedenk hoe je wilt zijn, welke gewoonte je hiervoor wilt ontwikkelen. Bedenk de kleinst mogelijke stap die je hierin kunt zetten. Plan wanneer je dit op dagelijkse basis gaat doen. Doe het gewoon. De eerste week is lastig. De tweede week kost het minder moeite en begin je effecten te voelen. De derde week komt al aardig in de richting van gewoonte en je gaat het missen als je het niet doet. Zo ongeveer werkte het bijvoorbeeld bij mijn ochtendritueel.

Hou het nieuwe gewoonteproces simpel en herhaalbaar. Het mag dan na verloop van tijd saai zijn, hou vol! Het is de regelmaat die het moeiteloos maakt.