In m’n eendje

Ik had er een: een deux chevaux. Een blauwe. Jaja, zo’n geitenwollen sok was ik. Nog wel een beetje denk ik. De eend in mij

Nu we overdag maar 100km mogen rijden, denk ik regelmatig aan het eendje terug. Airco ging vanzelf, ook in de winter. Ik kon ook nog de ventilatiekleppen boven het dashboard opendraaien zodat je de luchtstromen wat beter kon richten. Of ik klepte het raampje open. Simpel. Een vriend van ons had isolatie aangebracht onder het oprolbare dak, zodat we er in de winter ‘wat warmer’ bijzaten.

Als ik plezier in sleutelen had, zou ik er zo weer eentje kopen.

Het ging niet hard met de eend. Maar ik kwam er altijd. Ik geloof dat dit de enige auto is geweest waar ik nooit pech mee heb gehad. Ik heb hooguit een keer zonder benzine gestaan.

Ik herinner me nog bijzondere ritten. Op vakantie naar Frankrijk, waar we de achterbank eruit haalden zodat we comfortabel voor de tent konden zitten. Dierbaar. Of de nacht dat mijn vader en ik -gierend door de bochten, Pa hield zich vast aan het dashboard- opgeroepen werden om naar het ziekenhuis te gaan. Niet zo dierbaar.

Toegegeven, toen ik meer kilometers moest maken voor mijn werk, was een andere auto wel comfortabeler en stiller. En dankuwel voor de cruisecontrol.

Maar toch. De eend had iets relaxed. Er zat geen haast in het ding. Je was bewuster met de rit bezig (denk ik nu) terwijl ik in mijn huidige auto soms hele stukken van de route kwijt ben. Goh, ben ik hier al?

Reizen versus haasten. Vertraging in snelle tijden. Als het slow-quick-quick-slow-slow-slow van de Slow Fox. Het rustige tempo maakt dat je bewuster leeft. Niet zo vooruit gedreven, zo opgejaagd. Meer de tijd nemend.

Zo voelt het ook een beetje in deze Corona tijd. Vertraging. Die 100km lijkt wat overbodig nu, de lucht zuivert zich vanzelf al.

Het is niet verkeerd, dat trage.

Het geldt niet voor alles hier trouwens. Toen ik van een nieuwe opdrachtgever 6 opdrachten tegelijk kreeg, waarvan 4 arbeidsdeskundige onderzoeken, voelde het meer als quick-quick-quick-quick-slow-quick-quick. En ach, ook daar weer een draai in gevonden omdat ik minder 100km hoef te rijden en er veel gesprekken online plaatsvinden.

De zuinige Hollander in mij sputtert dat de diesel nooit zo goedkoop is als wanneer je niet hoeft te tanken.