Copy. Paste. Herhaal.

Na een mail-met-best-heftige-titel zijn er aardig wat abonnees afgehaakt. Prima. Ze denken óf dat ik stop met werken, óf ze zijn niet langer geïnteresseerd in wat ik te bieden heb. Het is goed zo, af en toe maar eens de bezem er door.

Jij hebt ervoor gekozen om te blijven. Dat waardeer ik. Ik waardeer ook alle reacties die ik ontving. Lieve, warme reacties. Zelfs een reactie met een aanbod voor een schrijfcursus want ik had teveel tekst gebruikt Op 1 na alle afhakers hebben opgezegd zonder mededeling. Prima, ik respecteer de keuze. Ik heb allang geleerd dat niet de hele wereld fan van je kan zijn/blijven en dat dat goed is.

Jij bent er nog, fijn! Digitale hug bij deze.

Gister stond op de dagkalender die ik van Sinterklaas-Peter kreeg het volgende:
‘Je houding is een keuze. Optimisme is een keuze. Vriendelijkheid is een keuze. Geven is een keuze. Respect is een keuze. De keuzes die je maakt, bepalen waar je uit komt.’
Dumbledore zei: “It is our choices, Harry, that show what we truly are, far more than our abilities.” Het betekent dat ik niet altijd kan kiezen in welke situatie ik me bevind maar dat ik altijd een keus heb in hoe ik met de situatie omga.

Kiezen impliceert wel dat je je ervan bewust bent dat er een keuze is. Dat je ervoor kiest om even uit die automatische piloot te stappen en bewust nadenkt over wat er aan opties is. Soms is stilstaan een hele vooruitgang dan.

In de coaching benoem ik dan vaak: zit je in de reactie (automatisch ingaan op wat er zich in je omgeving afspeelt) of in de creatie (bewust nadenken over wat je diep van binnen zelf wilt en dan pas reageren). Creatie en Reactie. Zelfde letters, andere impact.

Dus wat kiezen we: De mediahype rond Corona negeren en gewoon doorgaan met wat we altijd al doen (zal wel overwaaien, het wordt enorm opgeblazen, etc). Of: Agenda aanpassen met bijvoorbeeld minder face-to-face contacten en genieten van de extra vrije tijd die dit geeft. Ik kies voor het laatste. Ga straks al mijn afspraken van volgende week benaderen om onze real-life ontmoeting om te zetten naar een online ontmoeting. En ga me door alle reistijd die er nu niet is heerlijk onderdompelen in het thuiszijn. Wat een cadeautje!