Mentaal Incontinent

Op bezoek bij Mara op kantoor: verhelderend en herkenbaar. Ze is een creatieveling en barst van de ideeën. Op zich goed maar een beetje veel. Ze poppen omhoog in een tempo dat het onmogelijk maakt ze op te volgen. En dat is precies wat ze toch probeert: opvolgen. De gedachten komen op lijstjes, in overzichten, in to-do boekjes. Kattenbelletjes en werkschema’s liggen her en der. Mara lijkt over te lopen.

We starten met haar volle inbox. Mara laat zien hoe ze zich door de e-mails worstelt. Openen, scannen, wegklikken en volgende mail openen, scannen, wegklikken en zo verder. Ik stop haar. Eén ding tegelijk, kijk de mail in de ogen en handel het af. Zo werken we een tijdje door. Mara voelt de opluchting, er komt ruimte.

Ooit had Youp van het Hek het over mensen met een mobieltje. Hij omschreef ze als verbaal incontinent: ze konden hun praat niet ophouden tot de volgende telefooncel. Ik vertel Mara over mijn variant: mentaal incontinent. Dan loop je achter elke gedachte aan. Wat zij nodig heeft is mentale zindelijkheidstraining. Daarmee stop je niet direct de gedachtestroom, maar je gaat niet met al die ideeën aan de gang. Doe je dat wel, dan spring je van de hak op de tak, maakt geen enkele gedachte of klus helemaal af. Je wordt doodop en horendol.

‘Wie op twee konijntjes tegelijk jaagt heeft vanavond niet te eten.’ Eén ding tegelijk. Het trainen van focus hoeft niet ingewikkeld te zijn. Per keer een paar minuutjes met je aandacht bij het ademen blijven. Er zijn oefeningen voor, hier vind je er eentje. Deze oefening is van Ger Schurink.

Daags daarna krijg ik een sms: “Mag ik wat vragen? Opstaan, vrije dag hebben, uit onrust pc aan, email doen, toch even naar de zaak, daar blijven en andere dingen doen, hoppen, thuis honger, rust nodig, toch pc aan, iets doen wat niet gepland is, en alles met enige zorgen want ik was toch vrij. Is dit ook incontinentie”

En ik antwoord: “Yep. Een typische Tena-Lady-dag. Probeer een beetje te mediteren, alle kleine beetjes helpen.”