Mooie woorden 2: Breinvriendelijk

Laten we een verzameling beginnen met alleen maar mooie, stimulerende woorden. Vanuit de filosofie dat je je doel eerder bereikt wanneer je je focust op de bestemming (in plaats van op het vertrekpunt). Deel 2: Breinvriendelijk

Wanneer ben je vriendelijk? Als je de ander tegemoet komt met begrip en aardigheid. Wanneer ben je breinvriendelijk? Idem maar dan is de ander je eigen brein. Wat heb je daarvoor nodig? Begrip. Dat betekent dus in de eerste plaats een beetje weten hoe het werkt in die hersenpan.

Daarom start ik alle coaching rond stressverzuim steevast met ‘de stress-les’. Ik vertel je de gebruiksaanwijzing zodat je weet hoe het werkt en je beter gebruik kunt maken van de prachtig instrumenten body & mind. In een artikel van MT las ik over het ‘breinvriendelijk maken van kantoortuinen’. Het lijkt me een contradictio in terminis. Kantoortuin staat bij mij als auditief ingesteld persoon voor “geluidsgestoorde ruimte”. Ook Theo Compernolle, onze zuiderbuur stress professor, stelt dat ons brein als een seriële processor maar 1 ding tegelijk kan. Daarbij stelt hij in het artikel dat voor ons brein 4 dingen niet samengaan: denken, communiceren, samenwerken, rust & herstel.

Focus First. Je werk geeft meer voldoening en is vele malen meer effectief als er meer focus is. Focus als in gerichte concentratie. Lekker een tijdje aan 1 ding kunnen werken, er ingezogen worden, heerlijk in Flow. Dat is pas breinvriendelijk: je beperkt je tot die ene taak en achteraf in rust proeft je brein de voldoening ervan. Dat betekent ‘niet gestoord worden’ door geluiden en/of vragen van je collega’s. Met je rug naar de rest zitten, dan sluit je al de visuele storingen uit. Met pluggen in je oren, dan sluit je veel geluid uit. Het is even wennen, maar ik vind mijn oordoppen een uitkomst in een omgeving met veel geluid zoals airco, verkeer of, als ik in een wegrestaurant zit te werken, het gepraat van andere bezoekers. Proppen erin en ik zit gelijk in mijn bubbel. Anderen zetten een muziekje op de oortjes, dat kan helpen als de muziek je ondersteunt in je concentratie.

Wat helpt nog meer om de concentratie vast te houden? Afspraken maken. Met jezelf en met anderen. Ik start mijn dag nooit met email, heb sowieso een hekel aan email maar emails zetten me in een reactie-modus. Hierdoor is het voor mij lastiger om in de ‘maak-modus’ te komen. Aangezien emails nooit direct mijn prioriteitenlijst aanvoeren, start ik liever mijn dag met iets dat hoger scoort op die lijst. Zoals nu dit artikel schrijven want Tanja wil vandaag de nieuwsbrief gaan verzorgen… Ik start mijn dag ermee en houd nu mijn concentratie langer bij waar ik mee bezig ben. Afspraken maken met collega’s over niet-storen perioden op de dag of een storingsvrij dagdeel per week, enorm helpend! Heb het erover met elkaar.

Hoe train je concentratie? Door te werken met een timertje. De stopwatch op je telefoon bijvoorbeeld. Start een klus en je merkt op een gegeven moment dat de concentratie op is. Je denkt ineens aan een etentje, boodschap of weegschaal uitslag van vanochtend. Floep, weg concentratie. Kijk op je timer: hoe lang hield je de concentratie vast? De volgende keer zet je een timertje: 2 minuten langer dan de eerste score. Bij afdwalen voor de eindtijd, ben je streng tegen je inwendige stoorzender: nee! aandacht is hier! Volgende keer weer 2 minuten meer. Uit onderzoek blijkt dat de meest effectieve periode van concentratie 20-25 minuten is. Ga dan ook even van je werkplek af, denk en doe even 5 minuten iets anders, en ga dan weer in een nieuwe concentratiecyclus van 20-25 minuten. Pomodore techniek, ook wel ‘timeboxing’ genoemd, helpt je echt je concentratie te trainen.

Kijk, dan ben je vriendelijk voor jezelf: je begrijpt hoe je brein werkt en je luistert ernaar. Veel succes!