Mooie woorden: Creatie

Creatie: “Een schepping van een kunstenaar” vind ik als uitleg op internet. Dan denk je aan ‘de schone kunsten’ als beeldhouwen, schilderen, schrijven. Het woord heeft dan de betekenis dat je iets tastbaars tot stand brengt, iets dat je kunt aanraken. Creatief is dan een eigenschap die het je mogelijk maakt om een ‘mooi iets’ te vervaardigen.

Zelf zie ik mijn leven als een creatie. Ik leef wat ik ervan maak. Natuurlijk zijn er omstandigheden die van invloed zijn op hoe het met me gaat. Ik heb altijd zelf de keus hoe ik hiermee omga. In mijn praktijk werk ik graag met de opdracht “Level10”. Stel nou, fantaseer er lekker op los, dat álles goed gaat en op alle gebieden is je leven fantastisch. Wat is er dan wel wat er nu nog niet is, hoe ziet dat eruit? Ooit heb ik de opdracht gedaan tijdens mijn opleiding voor stresscounselor bij Sonnevelt Opleidingen. Later vond ik hem op internet terug, verder uitgebouwd met de lessen van Stephen Covey erbij. Het is een helpende opdracht om je focus op verschillende levensgebieden in de vooruit te krijgen: hou zou ik willen dat het was? wat streef ik eigenlijk na? wat is voor mij belangrijk in dit levensgebied? Hoe ga ik dat aanpakken dan? Als je de opdracht wilt doen, stuur me een berichtje, dan mail ik je het en kun jij daar ook mee aan de slag.

Creatie is voor mij een tegenover van Reactie (zelfde letters, andere volgorde). De laatste gaat van buiten naar binnen: ik merk iets in mijn omgeving en ik reageer, in antwoord op de prikkel, reactief. U vraagt, ik draai (soms hoeft u niet eens te vragen maar ‘antwoord’ ik al volautomatisch Dan is de omgeving bepalend voor wat je doet, hoe je je tijd en aandacht verdeelt. Maar liever leef ik vanuit Creatie: van binnen naar buiten. Wat is belangrijk voor me? Welke doelen streef ik na? Hoe geef ik dat vorm dan? Als er dan vragen van buiten op me afkomen, neem ik veel bewuster beslissingen in wat ik wel of niet doe. Ik heb er al over nagedacht, gewikt en gewogen. Waar steek ik wel tijd in? Wat laat ik voorbijgaan omdat het niet (meer) past?

Is leven in creatie dan niet egoïstisch? Dat hangt helemaal van je doelen af. ‘Bijdragen’ is voor mij belangrijk, dat doe ik o.a. in mijn werk maar ook daarnaast. Wel maak ik keuzes, ik doe niet meer alles. Neem goede doelen. Hoe vaak ik als mens en ondernemer niet wordt benaderd met de vraag of ik financieel wil bijdragen aan het goede doel. Ik heb voor mezelf een systeem gecreëerd hoe ik hiermee om wil gaan. Deels door blijvend bij te dragen aan KIVA (mini krediet wereldwijd), deels door per jaar 1 á 2 goede doelen te kiezen die ik financieel ondersteun. (bytheway: ik zit nog te onderzoeken voor 2019, iets met plasticsoepuitdeoceaan en iets met helpdebijen, heb je ideeën?) Andere verzoeken weiger ik: wil je als jaardoel in aanmerking komen benader me dan eind van het jaar nogmaals…… Gek genoeg doet nooit iemand dat.

Nog een creatie? Samen kwalitijd maken. Het was eerst wat gedoe in de agenda, maar ik plan iedere 5e week iets om samen te doen. Paar dagen weg, even tijd voor ons. Het begint al aardig gewoonte te worden. Maar het begon dus met het bedenken: hoe wil ik dat het is? hoe maak ik een win-win? wat heb ik daarvoor nodig? hoe kan ik dat doen dan?

Creatie = Leven is wat je ervan bakt. De keus is aan jou: maak je er een prachtige taart van of blijf je bij een goedkoop pak roze koeken? Wat jij lekker vindt, jij kiest!