Timemanagen tegen de klippen op…..

Ja maar……. ik kan toch geen pauzetje nemen als er steeds meer klussen bij komen! Onderwerp van gesprek was de zogenaamde Pomodoro-methode. Dit is een methode die blokken werktijd van 25 minuten afwisselt met 5 minuten even van de werkplek om afstand (dus overzicht) te creëren. Door die 5 minuten blijf je helderder en uiteindelijk -blijkt uit wetenschappelijk onderzoek- ben je vele malen meer effectief aan het werk. (Lees hier meer.)

Wat benauwt ons aan die 5 minuten? Niet die 5 minuten zelf natuurlijk. Maar de enorme klussenberg die er ligt. Het schuldig voelen als we niet doende zijn die berg te beklimmen. Dus blijven we doorwerken op die berg en nemen we niet de tijd om even van een afstandje naar die berg te kijken en overzicht te krijgen. Door bezig te blijven ervaren we de dreiging van die berg. Dat geeft stress.

Steeds meer klussen om in dezelfde tijd te doen. Hoe effectief is het werken dan nog? Je kan natuurlijk time-managen tot je blauw ziet maar op een gegeven moment houdt het op effectief te zijn. Als de omgeving maar klussen op jouw bureau blijft gooien zonder dat er iets anders wegvalt, wordt het ergens teveel.

Hoe maak je zoiets bespreekbaar? Door een lijstje te maken van wat er allemaal ligt en dit voor te leggen aan je leidinggevende: “Wil je met me meedenken? Het is onmogelijk alles te doen want er is meer werk dan beschikbare tijd. Hoe moet volgens jou de prioriteit liggen? Waar wil je dat ik begin?”

Klinkt simpel he? Maar toch doen mensen dat niet (genoeg). Waarom is dat?

Ik denk dat we dan een gevoel van falen krijgen. Het idee van ons werk niet aankunnen, onder de maat presteren. Zeggen dat je ‘het allemaal niet kan’ lijkt toegeven dat je onvolwaardig medewerker bent. Of zoiets. Is dat zo?

Wat mij betreft niet. Het is grenzen aangeven en bespreekbaar maken waar die liggen. Soms levert dat botte reacties op. Dan zou je je moeten afvragen of je (nog) wel op de juiste plek zit. Als dit geen tijdelijke situatie is maar eerder het nieuwe afdelingsnormaal, wil je hier nog wel blijven werken dan?

Kies je ervoor de torenhoge berg niet bespreekbaar te maken, dan kies je er misschien wel voor om overwerkt te raken. Is dat de prijs die je wilt betalen? Het kan een dure zijn……