Wat is jouw ‘rust-verdienmodel’?

Lize vertelde ze hoe ze terug kijkt op haar aanloop naar haar burn-out. “Ik was altijd maar bezig om dingen gedaan te krijgen. In mijn hoofd liepen de gedachten dan vooruit op de dingen die ik deed. ‘Als dit klaar is, kan ik mooi dat even aanzetten terwijl ik daar naartoe loop om met zusofzo te beginnen.’ Een kop koffie? Die moest ik eerst verdienen. Eerst klussen afwerken, dan éven zitten. Liefst gelijk iets nuttigs lezen want er waren zoveel zakelijke stukken door te nemen.”

Herken je dat? Ooit benoemde ik het als ‘nuttigheid neurose’. Als het maar nuttig is. Dat nut heeft te maken met iets neerzetten, iets aanpakken, iets afhandelen, iets doen. Er is in die aanloop fase naar een burn-out allergie voor rust en stilte: Er liggen nog zoveel zaken te wachten om aan te pakken, voor pauze heb ik echt geen tijd! En doorhobbelen maar.

Heb jij ook alleen maar pauze als je het ‘verdient hebt’? Waar komt dat vandaan? Er zit zoveel kracht in rust en stilte, het zou je moeten voeden. De ochtend beginnen met een moment van stilte. Gewoon even zijn, verder niks. Op je ademhaling letten. Je start de dag zoveel krachtiger.

Het nut van pauzes is trouwens wetenschappelijk bewezen. Doorwerken zonder is als marathons schaatsen op botte ijzers. Je komt wel vooruit maar zoveel minder soepel en effectief. En winnen doe je zeker niet. Onderzoek toont aan dat wanneer je na 20-25 minuten even iets anders gaat doen, je het meest productief bent. Iets waarbij je de aandacht van de klus haalt. Na 5 minuten ga je verder waar je gebleven was of je start met een ander onderwerp.

Francesco Cirillo ‘ontdekte’ op basis van dergelijk onderzoek een timer-techniek. Hij gebruikte hiervoor zijn keukenwekker die de vorm van een tomaat had. Aan de hand daarvan benoemde hij het ‘de Pomodoro Techniek’. Er zijn veel timemanagers die deze techniek gebruiken. Hier is een handig hulpmiddel. Het helpt mij zeker in tijden van drukte om gericht in 2 uur werken veel gedaan te krijgen. Ik start met rust (onverdiend en zet dan de timer. Tijdens de pauzes laad ik op. Terwijl ik even een was in de machine doe, of de oude kranten opruim. Of gewoon even in de tuin ga staan. In stilte. Heerlijk.