Luister eens naar dit liedje:
Huil in je bed, bijt in je laken
Vloek tegen iedereen, schreeuw van de daken
Maar zeur niet, zeur niet, zeur niet
Trap om je heen, wees nooit een dame
En gooi het theeservies dwars door de ramen
Maar zeur niet, zeur niet, zeur niet
Neem een grote schaar en knip in het velour
Scheld de vrouw van de notaris uit voor hoer
Doe dat allemaal
Maak een grof schandaal
Maar zeur niet, zeur niet, zeur niet
Ooit las ik : “Zeuren is het tegenovergestelde van het probleem oplossen.” Ik hou van aanpakken en oplossen. Ik hoop dat ik niet zeur, maar ja die blinde vlek hè….
Waarom zeuren? Omdat iets anders gaat verwacht, wat frustreert. De zeurder gaat de ander porren om toch de verwachting rond te krijgen. Om die frustratie niet te voelen. Er bestaat zelfs een “Anti-Klaagboek”. Beter is om de frustratie niet te voelen. Makkelijk gezegd. In mijn optiek zijn er drie manieren om de frustratie aan te pakken:
1: Verander de ander: vraag gewoon wat je wilt, wees duidelijk en zeg het letterlijk en hardop. Weinigen kunnen ècht gedachten lezen dus zul je jouw wensen duidelijk moeten uitspreken…..
2: Verander jezelf: want hé, hoe reëel is het dat iedereen hetzelfde denkt en wil als jij? Zou het kunnen zijn dat de wereld niet alleen draait om jouw wensen en idealen? Kun je leren accepteren dat iets anders is?
3: Stap uit de situatie: Lukken 1 en 2 niet, verlaat dan de situatie. Zeg die baan op, verbreek de vriendschap, stop de communicatie of verhuis naar een ander adres. Drastisch? Jazeker maar hoe groter de ergernis, hoe groter het energielek. Wil je gelijk of wil je geluk?
In ALLE gevallen: zeur niet. Zeuren lost niets op. Zeuren kost energie. Zeuren vertroebelt relaties. Zeuren ergert de ander. Zeuren beschimmelt jezelf. Zeur niet. Punt.